Dünya futbolunu yöneten FIFA geçtiğimiz günlerden Etik Kodu’nu yeniledi. İçinde yolsuzluk kelimesi geçmeyen yeniliklere, şeffaflığın önüne geçecek maddeler de eklendi. Bu sırada FBI’ın 2015 yılında başlattığı FIFA soruşturmasında Brezilyalı yönetici Marin hapis ve para cezasına çarptırıldı.
Geçtiğimiz günlerde FIFA Etik Kodu’nda yeniliğe gitti. Adına yenilik denince aklınıza elbette FIFA’nın Etik Kodu’nda iyileştirmeye gittiğini düşünebilirsiniz. Yıllardır üzerinde dolanan kara bulutları dağıtmak, üzerine çöken kötü imajı dağıtmak için atılmış iyi ve güzel bir adım olabilirdi bu elbette. Ancak her değişiklik aslında o kadar da güzel değildir.
Mayıs 2015’te FIFA toplantısında yapılan FBI baskınından sonra, ki bu muhtemelen spor dünyasının gördüğü en büyük olaydı. Bütün bu olayların yaşanmasının ardından, UEFA’nın Genel Sekreterliği’ni yapan Gianni Infantino, ‘meşhur kuracı abi’ FIFA’nın Başkanı seçilmişti. En büyük vaadi ise şeffaflıktı. Reformlar yapacaktı FIFA’da. Yaptı da. Ama yapılan değişiklikler hiç de şeffaflığı destekleyen nitelikte değil.
FIFA yaptığı değişiklikle, geriye dönük olarak işlenen yolsuzluk, zimmete para geçirme, rüşvet gibi suçların üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmesi halinde artık zaman aşımına uğrayacağını söylüyor. Bu değişikliğin Katar’ın 2022 Dünya Kupası ev sahibi olması sürecinde yaşananların Birleşik Krallık Spor Komitesi’nin araştırılması gerektiği teklifinden hemen sonra gelmesi de, FIFA’nın yaptığı değişikliğin esas nedenleri hakkında insanı düşüncelere sevk ediyor. Henüz Katar’ın ev sahibi olacağının açıklandığı günden, 2 Aralık 2010’dan bugüne 10 yıl geçmedi, ancak bu işler de 2 Aralık 2010’da belirlenmedi. İllaki bir geçmişi vardır seçime gelene dek. Ancak FIFA’nın yaptığı bu değişiklik muhtemel soruşturmanın önünü kesercesine bir hamle olarak okunabilir.
Bugün FIFA’nın başına gelenlerin birçoğunun gerekçesi “ihbarcılık“. Elbette ki kimliğini gizleyerek ihbarda bulunmanın önüne kimse geçemez. Ancak şeffaflık vaadinde bulunarak oy toplayan Infantino FIFA Etik Kodu içerisine, “FIFA’nın ve FIFA’da çalışanların namına leke sürecek açıklamalarda bulunmak yasaktır“ ifadelerini ekledi. Bir açıdan bakarsak, FIFA içerisinde çalışan bir kişi doğru olmadığını düşündüğü bir şeyi basına açıkladığı zaman FIFA’dan uzaklaştırılacak. Hani şeffaflık?
FIFA’nın bu yapısal reformları yapıladursun, futbol sporuna gönülden bağlı olduğunu söyleyen, eski Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin, FIFA Yolsuzluk Davası kapsamında dolandırıcılıktan ve rüşvetten suçlu bulunarak dört yıl hapis cezası, ve toplam 4.5 milyon dolar para cezası aldı. 86 yaşındaki Marin için savcı “futbolun kanseri” tanımını yaptı. İlerleyen günlerde görülecek davada FIFA ve Güney Amerika içindeki yolsuzluklara dair daha çok kişinin ceza aldığını duyacağız gibi görünüyor.
Evet, dünya kupalarına, ev sahibi olan ülkelerdeki karnaval havasına, futbola, oyuna bayılıyoruz ama FIFA’nın da yaptıklarının yanına kâr kalmasından yana değiliz hiçbirimiz. Neredeyse 100 yıldır organize edilen ve tüm dünyanın gözlerinin üzerinde olduğu bu organizasyon artık biraz daha temiz olmayı hak ediyor. Ama mafyöz yönetim dendiğinde akla gelen ülkeye, İtalya’ya dayanan kökleri, para aklama dendiğinde de akla gelen ülkede, İsviçre’de doğmuş olması nedeniyle Gianni Infantino’dan da yaptığı bu son değişikliğin ardından ümidi kesmemiz gerek sanırım. Sâhi, kuralardaki sıcak topları da o çekmiyor muydu bir zaman?
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2018/08/25/fifanin-yapisal-reformlari