Kategorisi | Genel

Pardon daha ne kadar yavan olabilirsiniz?

Dün gece gerçekten hiç işim yoktu galiba ve oturup televizyonda “futbol konuşulan bir kahvehanede yaşananlar” içerikli tartışma düzeyi de oldukça “yavan” düzeyde olan bir kaç tane program izledim.  Konu Galatasaray’ın yavan performansıydı. Yorumların yavanlığı ondan da beterdi.

Galatasaray’ın olumsuz performansını yorumluyorlardı; güya. Ancak tartışmalar, eleştiriler çoktan oyundan ziyade “Şu adam bu takımın futbolcusu değil” yavanlığına düşmüştü. En başta, “Hagi bu takımın teknik direktörü olacak adam değil”, “Hagi teknik direktör değil” sıralanıyordu. Bu cümleleri sarfeden arkadaşlara sesleniyorum. Sen-siz (üzerinize hangisini alınırsanız) ne kadar yorumcu olacak insansan(ız), sen-siz ne kadar yorumcuysan(ız), Hagi de o kadar teknik direktördür. Seni-sizi biri oraya yorumcu sıfatıyla oturttu diye sen-siz kendine yorumcu diyebiliyorsan(ız), Hagi de teknik direktördür. Bu tartışma da biter burada. Detayına girmeye gerek yok, şimdilik.

Sonra tabi ki de hemen sıraya “X bu takımın oyuncusu değil” giriyor. Ve diğer büyük tartışma ve çelişki başlıyor. Bu konuda da detaya fazla girmeyeceğim. Sadece diyeceğim tek şey var. O futbolcular için yukarıdaki yorumu yapan kişiler bu yıl Burak Yılmaz için “Mükemmel bir oyuncu” da diyor. Topu alışını, golü atışını övüp övüp duruyor. Aynı Burak bir kaç yıl evvel onların takımında oynarken bu adam iyi değil, bu adam bu takımın oyuncusu değil diyen kişilerle aynı kişiler, aynı zihniyettler onlar. Bu cümlemi okuduktan sonra “Evet Burak Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ın oyuncusu değildi zaten” diyebilirler. Bunu diyenler de yukarıdaki yorumu yapanlarla aynı zihniyetteler.

Bunca yıldır futbol izliyorum diyeceğim. Bu yazıyı yazanın Halit Kıvanç olduğunu falan sanacaksınız. Ama nereden baksan senede o adamın yaşı kadar futbol maçı izliyorumdur. Adam 85 yaşında bu arada. Neyse… Biraz birikimim var işte bu konularda. Ve Messi’nin Maradona’nın teknik direktörlüğünde neden kötü oynadığını, Guardiola’nın teknik direktörlüğünde neden iyi oynadığını anlayabiliyorum birazcık. Ya da Servet Gerets’leyken neden o takımın ilahıysa ve Daum’laykan neden Shevchenko’nun gölgesi olarak kaldığını da… (Gerçi Servet değildi onu tutan ama olsun.) Lucescu döneminde oynayan Flerquin’in, Sebastien Perez’in, Gustavo Victoria’nın bugün hala adını anabiliyorsak meziyet onların çok iyi yönetilmiş olmasındadır. Bu son örneğimden sonra daha da aydınlanacaktır her şey kafalarda…

İş futbolcunun kötü olmasında değil arkadaşlar. Dün süper oynayan Kewell, geçen yıl takımın dinamosu dediğiniz Mustafa Sarp (ben hiç demedim-sevemedim ama siz sevdiniz), müthiş golcü dediğiniz Baros, yıllar sonra milli takım sol bekini buldu cümlesini size söyleten Hakan Balta, Avustralya milli takımının kaptanı Lucas Neill bir gün uyandılar ve kariyerlerine kötü birer futbolcu olarak devam etmediler. Sezona felaket başladılar. Felaket bir sportif direktöre sahiptiler. Rezalet bir yönetime sahipler. Bunların hepsi de bir araya gelince bugün bu takım 11. sıradaki yerini aldı. Korkmayın 40 puanı geçerse düşmez. 40 puanı da geçer. O kadar da “yavan” oyunculara sahip değiliz. Neyse daha da uzatıp yavanlara pirim vermeyeceğim.

Güzel futbolu paylaşmak dileğiyle…

(Erman Toroğlu’nun fotoğrafı ilginçliği nedeniyle konulmuştur. Laflarım bizzat kendisine değildir.)

This post was written by:

- who has written 412 posts on Efektifpas.


Yazara mail gönder

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

Takip et // Follow

Açık Radyo – Efektifpas

15 günde bir her pazartesi 19.30'da, 94.9 Açık Radyo'dayız. Duyurularımızı takip etmek için Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz...

RadyoEfektifpas

Programlarımızın tüm podcast kayıtları online olarak bulunmasa da dinlemek isteyenler için bir kaç adet program mevcut

‘Salvador’ Guti

Johan Cruyff

Arşivler

Bülent Korkmaz – 3

Tottenham Hotspurs

Nazım Hikmet Ran

HaberVesaire Spor

Video Bug Report

Açılmayan bir video varsa resme tıkla, videonun linkini yolla Teşekkürler...

Facebook Hayran Sayfası

Mart 2011
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031