TFF barışa özlem duyulmasına karşı mı?

Geçtiğimiz haftasonu Fethiyespor, Amed Sportif’i ağırladı. Sahaya ise “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu HASRET Bizim. NHR.” pankartıyla çıktı. Sonrasında da Türkiye Futbol Federasyonu Fethiyespor’a para cezası verdi. Bu duruma verilen ilk tepki ise TFF’nin ifade özgürlüğüne ve barış çağrısına karşı olması yönündeydi. Bu ne kadar doğru?

Vergi ödeme zamanları yaklaşıyor. Bir kaç haftaya futbol kulüplerinin ellerinde, herkesi vergisini ödemeye davet eden pankartlar göreceğiz maçlara çıkarken. Sanki her sene neredeyse bütün takımlardan devletten vergi indirimi beklediklerine dair açıklamalar duymuyoruz da herkesi vergisini ödemeye davet ediyorlar.

Son bir kaç senede tribünlerdeki tezahüratların siyasi olması, futbolcuların gol sevinçlerindeki ya da maç sonu açıklamalarındaki siyasi mesajlar fazlasıyla gündeme geldi. Aynı süreç içinde de futbol sahalarının siyasetle bir arada olmaması gerektiği uyarısı da fazlasıyla yapıldı. Tabii ki son çağrıyı yapanlar ‘Yenikapı Ruhu’nu, o ruhun birleştiriciliğini, ki o ruh 7 Ağustos günü HDP’yi arasına almadığı gibi bugün de mecliste görmek istemiyor, stadyumlarda görmek istedikleri için Beşiktaş – Galatasaray derbi mücadelesiyle deplasman yasağını kaldırdı. Aynı süreçte Amed Sportif’in deplasman maçlarındaki seyircisiz maç cezası devam ediyordu. Bu sezon 16 Ekim’de Anadolu Üsküdar 08 ile İstanbul’da oynadıkları maçta 16. kez aynı yasak getirildi, ‘güvenlik’ nedeniyle. Bu diğer yandan da maçta güvenliği sağlamakla yükümlü olanların “Biz sizinle başa çıkamayız” demesiydi.

Geçtiğimiz haftasonu Fethiyespor, Amed Sportif’i ağırladı. Sahaya da “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu HASRET Bizim. NHR.” pankartıyla çıktı. Sonrasında da Türkiye Futbol Federasyonu Fethiyespor’a para cezası verdi. Buna verilen ilk tepki “TFF’nin ifade özgürlüğüne ve barış çağrısına karşı” olması yönündeydi. Bu ne kadar doğru? TFF, Fethiyespor’un “müsabakaya izinsiz pankartla çıkılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle takdiren 5.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına” karar verdi. Peki talimata aykırı olan ne?

Her sezonun öncesinde TFF o sezon liglerde uygulanacak lig statülerini sitesinde açıklar. 2016-2017 Sezonu Spor Toto Süper Lig Müsabakaları Statüsü (Bknz. http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/STATULER/2016-2017/Spor-Toto-Super-Lig-Turgay-Seren-Sezonu.pdf ) bu linkte bulunuyor. Statünün 6. maddesi ise ORGANİZASYON ve SORUMLULUK başlığını taşımakta. Bu maddenin 13. fıkrasında da aşağıdaki cümleler yer alıyor.

“Kulüpler müsabaka öncesi sahaya ancak TFF’nin izin verdiği pankartlarla çıkabilirler. Pankartların sosyal ve toplumsal mesaj içermesi şarttır. Kurum ve kuruluşların pankart taleplerini kulüplere yapmaları, kulüplerin de TFF’ye müracaat ederek onay almaları gerekmektedir. Pankartların boyu 14 metre eni ise 1 metre olmalıdır. Pankart talepleri ancak mesai saatleri içerisinde yapılması durumunda değerlendirilecektir. Pankart izni verilen müsabakalarda pankartın TFF Temsilcisi tarafından görülmesi sağlanmalıdır. Kulüpler yukarıda sayılanlar dışında TFF’nin uygun göreceği pankartlarla müsabakaya çıkmak zorundadırlar.”

Bu talimata göre Fethiyespor pankartta istenen sosyal ve toplumsal mesajı yerine getirmişti. Kardeşlikle yaşama hasreti mesajı veriyordu adını bile uzun uzun yazamadıkları, belki de adını yazmaktan çekindikleri şair Nazım Hikmet Ran’ın şiiri. Yaşamıyor olsa bile vatan hainliğine devam ediyor olabilirdi zira NHR, hâlâ! Fıkranın ikinci cümlesine uygun görüp görmemek de neye karar veriliyor bilmiyorum. Acaba TFF’de bir alt metin analizi yapan edebiyat uzmanı olabilir mi? Anlaşılan o ki bu maddenin ilk cümlesinde yer alan ifadeye uymamıştı Fethiyespor. Yani TFF’nin izin vermediği bir pankartla sahadaydı. TFF sahaya bu pankartla çıkılmasına mı izin vermedi, yoksa kulüp bu pankartla sahaya çıkmak konusunda izin mi almamıştı? Bu kısım bir muamma. Çünkü ceza açıklamasında talimata aykırılıktan bahsediliyor, ama hangi aykırılıktan o konuda bir açıklama yok. Sadece izinsiz pankart deniyor. Hangi izinsizlik orası açık değil. Acaba pankartın boyunu mu beğenmedi TFF? Onu da anlayamıyoruz.

Bu maddedeki son cümle ise üstteki diğer bütün cümleleri ortadan kaldırıp pankart iznini inisiyatife indirgiyor. Diyor ki TFF, “Siz, mesai saatlerinde, maçtan yeterli zaman önce, uygun boyutlarla, toplumsal ve sosyal mesaj içeren pankartınızla sahaya çıkmak için başvursanız da ya da bu durumlara uygun olmayıp başvursanız da biz uygun görürsek sahaya çıkabilirsiniz.” Yani ben yanlış anlamıyorsam Sakaryaspor’un sanki bu ülkede başkanlık sistemi varmışçasına “T.C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan” yazılı pankartla sahaya çıkması uygun görülmüş. “Dünya 5’ten büyüktür” cümlesi de sosyal ve toplumsal bir mesaj içeriyormuş. Sakaryaspor’un ceza almamasını başka bir şekilde açıklamak pek mümkün gözükmüyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2016/11/05/tff-barisa-ozlem-duyulmasina-karsi-mi

This post was written by:

- who has written 412 posts on Efektifpas.


Yazara mail gönder

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

Takip et // Follow

Açık Radyo – Efektifpas

15 günde bir her pazartesi 19.30'da, 94.9 Açık Radyo'dayız. Duyurularımızı takip etmek için Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz...

RadyoEfektifpas

Programlarımızın tüm podcast kayıtları online olarak bulunmasa da dinlemek isteyenler için bir kaç adet program mevcut

‘Salvador’ Guti

Johan Cruyff

Arşivler

Bülent Korkmaz – 3

Tottenham Hotspurs

Nazım Hikmet Ran

HaberVesaire Spor

Video Bug Report

Açılmayan bir video varsa resme tıkla, videonun linkini yolla Teşekkürler...

Facebook Hayran Sayfası

Şubat 2021
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728